Rolstoel meenemen in het vliegtuig
Je hebt besloten eropuit te gaan met het vliegtuig en de rolstoel moet mee. Dan vraag je je waarschijnlijk af wat hier allemaal bij komt kijken. Dat is niet gek, want er zijn inderdaad een aantal zaken die van te voren geregeld moeten worden. In deze blog zullen wij je zo goed mogelijk voorbereiden, zodat je met een gerust gevoel aan de reis kunt beginnen.
Vliegticket boeken met (elektrische) rolstoel
Wanneer je een vliegticket gaat boeken is het belangrijk om van te voren de voorwaarden van de betreffende luchtvaartmaatschappij op te zoeken. Over het algemeen is het geen probleem om je handbewogen rolstoel mee te nemen in het vliegtuig. Wel dien je dit bij de meeste luchtvaartmaatschappijen minimaal 48 uur van te voren door te geven.
Elektrische rolstoel of manuele rolstoel boven de 23 kg
Bij een elektrische rolstoel dien je direct na het boeken contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Om beschadigingen aan de rolstoel en lekkage van de accu’s te voorkomen, moeten elektrische rolstoelen namelijk rechtop vervoert worden. Hierdoor kunnen vliegtuigen maar een beperkt aantal elektrische rolstoelen meenemen. Ook wanneer u een handbewogen rolstoel boven de 23 kg heeft, adviseren wij om, voor de zekerheid, direct contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.
Omdat de voorwaarden voor het meenemen van een rolstoel per luchtvaartmaatschappij verschillen hebben wij deze van een aantal maatschappijen voor u uitgezocht.
Rolstoel meenemen Ryanair
Ryanair vraagt haar klanten om de (elektrische) rolstoel ten minste 48 uur voor de vlucht aan te melden. De rolstoel mag niet in de vliegtuigcabine worden meegenomen. Wel zijn er op elke vlucht speciale rolstoelen in de cabine aanwezig.
Houdt er rekening mee dat;
- De rolstoel min. 48 uur voor de vlucht moet worden aangemeld ;
- De rolstoel niet mee mag in de cabine;
De (elektrische) rolstoel moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De max. afmeting van de samengevouwen rolstoel: H 81 cm x B 119 cm x D 119cm
- De eventuele accu van de rolstoel moet een droog- of gel cell zijn. Rolstoelen met een natte accu mogen niet worden vervoerd. Tegenwoordig zijn de meeste accu’s droog. Om dit zeker te weten kunt u dit op het etiket van de accu terugvinden of eventueel contact opnemen met de leverancier van de rolstoel.
Rolstoel meenemen Transavia
Bij Transavia dient de rolstoel ten minste 48 uur voor de vlucht te worden aangemeld. Heb je een elektrische rolstoel of een rolstoel welke hoger is dan 96 cm? Neem dan direct na het boeken contact op met Transavia.
Houdt er rekening mee dat;
- De rolstoel min. 48 uur voor de vlucht moet worden aangemeld. ;
- Je de rolstoel tot de check-in balie kunt gebruiken. Vanaf hier wordt de rolstoel ingenomen en zorgt het luchthavenpersoneel voor de juiste begeleiding naar het vliegtuig.;
- Losse onderdelen zoals de accu of batterij moeten ontkoppelt zijn vóór je incheckt. Transavia geeft aan dat er op de luchthaven geen gereedschap aanwezig is om de rolstoel te demonteren.
- De rolstoel kan na de vlucht opgehaald worden bij de bagageband in de aankomsthal.
Voorwaarden elektrische rolstoel:
- Bij Transavia mag uw elektrische rolstoel zowel een natte als een droge accu hebben. Wel dient u dit meteen aan te geven tijdens het boeken of via “Mijn Transavia”.
- Aanvullende voorwaarden die gelden voor een elektrische rolstoel met een droge of natte accu vindt u op de website van Transavia.
Rolstoel meenemen KLM:
Omdat het aantal (elektrische) rolstoelen die meekunnen beperkt is, vraagt KLM u om ten minste 48 uur voor vertrek door te geven dat u een rolstoel meeneemt. Ook kunt u assistentie aanvragen bij het instappen, uitstappen en / of overstappen op de luchthaven. Wanneer u uw been tijdens de vlucht gestrekt moet houden, dient u hiervoor 2 extra stoelen in Economy Class te reserveren. Op intercontinentale vluchten moet u businessclass vliegen.
Houdt er rekening mee dat;
- De rolstoel min. 48 uur voor de vlucht moet worden aangemeld.;
- Elektrische rolstoelen altijd direct als bagage ingecheckt worden. Handbewogen rolstoelen kunnen gebruikt worden in de aankomst- of vertrekhal. Meer informatie hierover volgt later.;
- Op alle luchthavens zijn rolstoelen aanwezig waar u gebruik van kunt maken. Omdat deze rolstoelen niet door uzelf voortbewogen kunnen worden, dient u geduwd te worden door een reisgenoot of het grondpersoneel.;
- Het cabinepersoneel van KLM is niet om u te assisteren bij het tillen of dragen en het toedienen van medicijnen of injecties. Indien u dergelijke assistentie nodig heeft, dient u een persoonlijke begeleider mee te nemen.
Handbewogen rolstoelen:
Wanneer u een handbewogen rolstoel heeft, kunt u daarvan gebruik maken in de aankomst- of vertrekhal. Heeft u een overstap waarbij u minder dan 3 uur moet wachten, dan wordt de rolstoel direct overgeladen in het andere vliegtuig.
Na de vlucht kunt u in sommige gevallen de rolstoel bij de gate weer in ontvangst nemen. Echter, wordt de rolstoel in de meeste gevallen afgeleverd bij de bagageband in de aankomsthal.
Wanneer u zelf naar de gate wilt rijden, dient u dit van te voren bij KLM aan te geven. De rolstoel wordt dan bij het inchecken als reisbagage geregistreerd en vervolgens bij de gate door het grondpersoneel overgenomen.
Elektrische rolstoelen:
Heeft u een elektrische rolstoel? Dan wordt deze bij KLM altijd als bagage ingecheckt. Het grondpersoneel zorgt er vervolgens voor dat u in een vervangende rolstoel naar de gate wordt gebracht.
Geef vooraf ook door aan KLM of uw elektrische rolstoel een lekvrije (droge cel of gel cel) heeft of een natte cel. KLM kan dan de juiste maatregelen treffen, zodat uw rolstoel veilig vervoerd kan worden.
Rolstoel voorwaarden KLM:
Vliegtuigtype | Max. afmetingen (l x b x h) | Max. gewicht | ||
Boeing 777, 747, 787 en Airbus 330 | 152 x 139 x 149 cm / 59,5 x 54,5 x 58,5 inch | Geen max. gewicht | ||
Boeing 737 | 112 x 113 x 85 cm / 44 x 44,5 x 33 inch | Geen max. gewicht | ||
Embraer 175, 190 & Fokker 70 | 120 x 100 x 70 cm / 47 x 39 x 27,5 inch | 150 kg / 331 lbs |
Klik hier om de brochure te downloaden met meer informatie over het meenemen van uw rolstoel met KLM.
Staat uw luchtvaartmaatschappij er niet bij? Bekijk dan de site van de betreffende luchtvaartmaatschappij om te kijken wat de voorwaarden zijn voor het meenemen van een rolstoel in het vliegtuig.